Združenje na XX. svetovnem kongresu FIT 2014

Združenje na XX. svetovnem kongresu FIT 2014

20. Svetovnega kongresa se je iz Slovenije udeležilo Združenje stalnih sodnih tolmačev in pravnih prevajalcev Slovenije. V sekciji Legal Forum je njena predsednica predstavila profil in delo sodnih tolmačev v Sloveniji, ustanovitev in delovanje Združenja in sodelovanje z Ministrstvom za pravosodje in Centrom za izobraževanje v pravosodju. Opozorila je na terminološko raznovrstnost za tolmačenje in prevajanje za potrebe sodišč in uradnih institucij, ki ostaja v strokovni javnosti neraziskana in povzroča ne malokrat za napačno razumevanje slovenskega sodnega tolmača v tujini.

Strokovni prispevek, ki je izšel v zborniku kongresa, si lahko preberete tukaj (prispevek je v nemščini), prezentacijo, ki je bila predstavljena na kongresu pa tukaj (prezentacija je v angleščini).

Med 4. in 6. avgustom 2014 je v Berlinu potekal 20. Svetovni kongres Mednarodne zveze prevajalcev FIT (Fédération Internationale des Traducteurs). Zveza je bila ustanovljena leta 1953 v Parizu. Danes ima regionalne centre v Evropi, Latinski Ameriki in Severni Ameriki. FIT vsake tri leta v različnih državah po svetu organizira kongrese, ki so namenjeni predstavitvam novih trendov v prevodoslovju in na področju novih tehnologij, izmenjavi mnenj strokovnjakov in seveda medsebojnemu druženju.

Letošnji organizator kongresa je bilo nemško Zvezno združenje tolmačev in prevajalcev BDÜ (Bundesverband für Dolmetscher und Übersetzer). Več o kongresu si preberite na http://www.fit2014.org/

Program kongresa si lahko ogledate tukaj: Program

Spodaj si lahko ogledate nekaj foto utrinkov s svetovnega kongresa v Berlinu.

Naslednji kongres bo leta 2017 v Brisbanu, Avstralija.

Freie Universität Berlin, FIT 2014
FU Berlin
Man vs. Machine
The Future of Translators, Interpreters and Terminologists
XXth World FIT Congress
Court Interpreters in Slovenia