III. del: Bosanski pravni seminar – Dr. A. Sadiković

Seminar hrvaškega, bosanskega in srbskega pravnega jezika

Predavateljica: Doc. dr. Amira Sadiković

Nedelja, 18. oktober 2015 dopoldne

  • 09.15-10.45 – Trendi in izzivi v razumevanju in prevajanju zakonodaje Bosne in Hercegovine: stilistika, slovnica in pravopis v bosansko-hercegovski zakonodaji na primerih iz prakse
  • 11.15-12.45 – Pravosodni sistem v Bosni in Hercegovini na primerih listin sodišč prve in druge stopnje

Seminar bo potekal v bosanskem jeziku.

 

O predavateljici
Doc. dr. Amira Sadiković

Letnik 1968, prof. angleškega jezika in književnosti. L. 2000 je zaključila magistrski študij Evropske študije na London School of Economics and Political Science, l. 2012 pa doktorirala s področja jezikoslovja (s poudarkom na prevodoslovju). Je vodja katedre za angleški jezik na Filozofski fakulteti v Sarajevu.

Ima bogate izkušnje s pravnim prevajanjem in tolmačenjem. Je certificirana sodna tolmačka za angleški jezik v Bosni in Hercegovini in tolmačka pri Mednarodnem kazenskem sodišču za območje nekdanje Jugoslavijo (ICTY). Prav tako sodeluje z Ustavnim sodiščem Bosne in Hercegovine, Evropskim sodiščem za človekove pravice ter z Ministrstvom za pravosodje Federacije Bosne in Hercegovine. Je ena od dveh izpraševalk za sodne tolmače za angleški jezik pri izpitih, ki jih izvaja Ministrstvo za pravosodje Federacije Bosne in Hercegovine. Z Direktoratom za Evropske integracije je sodelovala pri nastajanju priročnika za prevajanje zakonodaje Bosne in Hercegovine v angleščino.

Je soustanoviteljica in članica upravnega odbora združenja prevajalcev in tolmačev Bosne in Hercegovine.